ATP (Asociația Tenismenilor Profesioniști) a anunțat pe site-ul oficial cele mai bune cinci meciuri disputate în cadrul Grand Slam-urilor din sezonul tocmai încheiat, dar și cele mai bune cinci jocuri din turneele ATP. Întâlnirile care l-au avut în prim-plan pe sârbul Novak Djokovic au creat cel mai mult spectacol, șapte la număr, în timp ce liderul mondial, Rafael Nadal, a fost artizan în patru din cele mai bune partide din 2013. Campionul elvețian, Roger Federer, nu se găsește în acest top, iar blockbusterul anului dintre Djokovic și Nadal ocupă prima poziție.
Topul celor mai bune meciuri din Grand Slam-uri:
Locul 5. Tommy Haas l-a învins pe John Isner, scor 7-5, 7-6(4), 4-6, 6-7(10), 10-8 (Turul trei la Roland Garros)
Germanul Tommy Haas a avut nevoie de patru ore și 37 de minute, cât și de un record în partidele de Grand Slam de 13 mingi de meci, pentru a tranșa întâlnirea cu uriașul Isner în favoarea sa. Impresionant la jocul dintre cei doi a fost că americanul a reușit să egaleze de la 0-2 la seturi, evoluând pe suprafața mai puțin agreată de el, respectiv zgura. Isner s-a menținut foarte concentrat în momentele importante și a atacat decisiv serviciul adversarului de câte ori a avut ocazia, salvând minge de meci după minge de meci. De asemenea, jucătorul de 2.08 m a impresionat încă o dată cu serviciul său de temut, realizând 27 de ași, 92 de lovituri direct câștigătoare și salvând 20 de mingi de break din 23. Cu toate acestea și în ciuda faptului că veteranul în vârstă de 36 de ani a fost condus cu break în decisiv, experiența l-a ajutat, și-a păstrat calmul și a izbutit să deturneze cursul jocului în favoarea sa. În urma victoriei de la Paris, Haas și-a setat o cifră de 21-20 în partidele de cinci seturi pe care le-a jucat de-a lungul carierei. A fost al doilea meci al sezonului încheiat la a 13-a minge de meci, după ce perechea Berdych/Rosol trecuse în același mod de cuplul Wawrinka/Chiudinelli cu scorul de 24-22 în primul tur al Cupei Davis.
Locul 4. Rafael Nadal l-a învins pe Novak Djokovic, scor 6-2, 3-6, 6-4, 6-1 (Finala de la US Open)
Sârbul a pășit pe Arena Artur Ashe cu o dorință de revanșă împotriva rivalului său spaniol, cu care pierduse cinci din ultimele șase bătălii. Era știut faptul că Nole se simte excelent pe hardul de la Flushing Meadows, însă în ciuda avantajului suprafeței, n-a putut penetra defensiva lui Nadal, aflată la cel mai înalt nivel. Rafa a jucat perfect în prima manșă, dar apoi tresărirea de orgoliu a lui Nole și-a făcut simțită prezența atât în joc, cât și pe tabelă. Totuși, locul doi mondial, la acea vreme primul în clasament, n-a știut să gestioneze momentul favorabil, atunci când a furat setul doi de la spaniol, iar în actul trei iși trecuse în cont un break încă din start. În acele momente de grație, Djokovic a returnat foarte solid, și-a deschis terenul prin loviturile cu kick expediate de dreapta sa, găsind unghiuri imposibile. În actul al treilea s-a consumat și punctul de cotitură al întâlnirii, când Novak n-a reușit să concretizeze șansa de a realiza dublu break-ul. Din acel moment, „Matadorul” a trecut la conducerea ostilităților, iar game-urile au început să curgă în favoarea sa, opt din următoarele nouă, pentru o victorie în trei ore și 21 de minute.
Nadal ratase ediția din 2012 de la US Open din cauza accidentării de la genunchi și s-a declarat foarte emoționat în timpul ceremoniei de premiere: „Probabil doar echipa mea știe cât de mult înseamnă acest titlu pentru mine. Întotdeauna am un sentiment special când joc împotriva lui Novak, pentru că nimeni nu-mi impinge jocul la un nivel atât de ridicat precum el o face.”
Locul 3. Novak Djokovic l-a învins pe Stanislas Wawrinka , scor 1-6, 7-5, 6-4, 6-7(5), 12-10 (Optimi la Australian Open)
Între cei doi tensimeni a avut loc o luptă care a produs scântei de la prima până la ultima minge. Djokovic pornea cu un ascendent asupra adversarului său, în fața căruia își adjudecase ultimele 10 victorii, dar pe Rod Laver Arena lucrurile aveau să se dovedească mult mai încrâncenate. Wawrinka a început meciul în forță și l-a scos pe Nole din zona sa de confort, desprinzându-se rapid la scorul uluitor de 6-1, 5-2. Jucătorul născut la Lausanne l-a împins în corzi pe sârb cu reverul său de clasă, apăsând pe accelerație în secvențele decisive prin lovituri direct câștigătoare. Momentul care i-a afectat încrederea lui Wawrinka s-a consumat la scorul de 6-1, 5-3, 30-0, când Djokovic a întors game-ul în dreptul său, iar apoi și setul secund. Următoarele două manșe au revenit câte una fiecăruia dintre jucători, pentru ca tensiunea să se prelungească până în actul decisiv, acolo unde elvețianul a rupt serviciul sârbului din primul game. Însă slăbiciunea lui „Wawa” a constat în ineficiența la următoarele mingi de break pe care și le-a creat. Nole a reușit rebreak-ul și ambii și-au menținut serviciul până la 11-10, când liderul mondial de la acea vreme și-a câștigat biletul pentru sferturi cu un pasing de rever, la a treia minge de meci. „Cred că este cel mai bun tenis pe care l-am jucat vreodată, mai ales că au fost cinci seturi împotriva numărului unu mondial.” a declarat Wawrinka la sfârșit. „Acestea sunt meciurile pentru care trăiești, pentru care te antrenezi. Tot ce își dorește un tensimen este să joace pe terenul central la un nivel atât de ridicat, timp de cinci ore.” a spus Djokovic.
Locul 2. Novak Djokovic l-a învins pe Juan Martin Del Potro, scor 7-5, 4-6, 7-6(2), 6-7(6), 6-3 (Semifinala de la Wimbledon)
S-a dovedit a fi cea mai lungă semifinală din istoria turneului londonez, o întâlnire de gradul trei în care Delpo încerca să rupă supremația „Big four” care făcuse legea în Grand Slam-urile ultimilor patru ani . „Turnul din Tandil” își făcea apariția pe centralul de la Wimbledon după un meci cu Grega Zemlja în care acuzase probleme la umăr și la genunchi, dar a vrut să-și demonstreze forța în prima semifinală la un turneu major de la titlul câștigat în 2009 la US Open. Djokovic părea să se afle în control total după ce capturase al treilea set și realizase un break în startul celui de-al patrulea. Acest al patrulea act a fost un adevărat recital de tenis, cu loviturile devastatoare de dreapta ale lui Del Potro care păreau să pârjolească iarba de la All England Club și cu defensiva ireală a lui Nole care l-ar fi făcut invidios chiar și pe un acrobat profesionist. Argentinianul și-a luat break-ul înapoi, apoi a dictat cu autoritate punctele, ajutându-se și de reverul în lung de linie. Del Potro a forțat trimiterea manșei într-un tie-break în care și-a concentrat toată energia pentru a salva două mingi de meci prin forehand-uri și plonjoane disperate. Astfel, semifinala a mers într-un set decisiv în care energia lui Delpo a scăzut, iar cea a adversarului său a rămas neschimbată. Sârbul a reușit break-ul pentru a conduce cu 5-3, închizând ulterior partida după patru ore și 37 de minute. „A fost unul dintre cele mai bune meciuri la care am luat parte, aș putea spune unul dintre cele mai spectaculoase. Sunt mândru că am ieșit învingător. Am jucat un tenis strâns, de fiecare dată când m-am aflat în față, Juan a venit cu lovituri incredibile.” a declarat Djokovic care a realizat 80 de lovituri direct câștigătoare, incluzând 22 de ași.
Locul 1. Rafael Nadal l-a învins pe Novak Djokovic, scor 6-4, 3-6, 6-1, 6-7(3), 9-7 (Semifinala de la Roland Garros)
Partida dintre cei mai buni jucători din circuit era una crucială în cursa pentru fotoliul de lider mondial. Un meci pentru istorie și dorință de revanșă, în care Djokovic și Nadal au scris unul din cele mai frumoase capitole ale rivalității lor, culminând în setul decisiv prin dramatism și lovituri sublime. Sârbul se afla în căutarea singurului trofeu important care îi lipsea din vitrină, iar spaniolul țintea un record de opt coroane de campion la Roland Garros. Djokovic ar fi devenit al optulea tenismen din istorie care să cucereasca toate cele patru Grand Slam-uri, dar dorința de revanșă a lui Nadal și-a spus cuvântul pe Philippe Chatrier. Rafa a fost la două puncte de o victorie mult mai rapidă, atunci când a servit pentru partidă la 6-5, 30-15 în setul cu numărul patru, dar când îl ai pe Nole ca adversar de cealaltă parte a fileului, nu poți fi sigur de nimic. Și meciul s-a întors la 180 de grade, iar cel care era groggy în setul patru, acum se găsea la cârma disputei, conducând cu 4-3 și serviciul în decisiv. Dar acolo avea să se producă și momentul crucial al întâlnirii și poate chiar al anului. După ce a salvat o minge de break la 30-40, sârbul și-a pierdut echilibrul după un smash care îi era la îndemână, aproape că s-a prăbușit peste fileu și a pierdut punctul. Nadal a fâcut break-ul în acel game, iar soarta partidei avea să ia încă o dată, o altă turnură. „Toreadorul” spaniol s-a mobilizat și n-a mai făcut nicio greșeală pe propriul serviciu, finalizând mai târziu o minge de meci la 8-7. „Trebuie să iubești acest joc, să apreciezi orice moment pe care ți-l oferă. Aceste meciuri sunt foarte speciale, nu ai șansa să le joci în fiecare zi!” a exclamat cel care a ieșit învingător într-una din cele mai dramatice întâlniri care s-au consumat pe zgura pariziană. „Îmi felicit adversarul pentru că a demonstrat curaj în momentele importante. Atunci când a fost condus cu break în setul decisiv, a scos niște lovituri incredibile de pe linia de fund. De asemenea, îl felicit pentru că a arătat încă o dată că este un mare campion!” a spus Djokovic la final.
Topul celor mai bune meciuri din turneele ATP :
Locul 5. Grigor Dimitrov l-a învins pe Novak Djokovic, scor 7-6(6), 6-7(8), 6-3 (Turul doi la Madrid )
Locul 4. Andy Murray l-a învins pe David Ferrer, scor 2-6, 6-4, 7-6(1) (Finala de la Miami)
Locul 3. Rafael Nadal l-a învins pe Ernests Gulbis, scor 4-6, 6-4, 7-5 (Turul trei la Indian Wells)
Locul 2. Novak Djokovic l-a învins pe Juan Martin Del Potro, scor 6-1, 3-6, 7-6(3) (Finala de la Shanghai)
Locul 1. Rafael Nadal l-a învins pe Novak Djokovic, scor 6-4, 3-6, 7-6 (Semifinala de la Montreal)
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER